به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری پنجمین نمایشگاه تخصصی بینالمللی کاغذ، مقوا، کارتن، فرآوردههای سلولزی و ماشینآلات مربوطه پیش از ظهر امروز چهارشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۱ با حضور رضا امیدی، رییس این جشنواره و مدیرعامل آینده اندیشان رادینا، غلامرضا شجاع، مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان و مشاورعالی شورای سیاستگذاری جشنواره و علینقی اعظمی، مدیرعامل انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق کشور و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره، برگزار شد.
تکنولوژی تولید کاغذ در ایران بروز نیست
غلامرضا شجاع در این نشست گفت: کشور عزیز ما در سال ۱۳۴۹ و از زمان ورود کارخانه کاغذ پارس در هفت تپه به عرصه تولید، حرف اول را در تولید کاغذ در خاورمیانه میزد. کارخانه کاغذ پارس با بالاترین تکنولوژی و با دو خط تولید خوب با ماده اولیه باگاس فعالیت مهمی داشت. ما در خوزستان سالانه سه میلیون تن باگاس خودرو میتوانیم استحصا کنیم که نعمتی خدادادی است.
وی افزود: در سال ۱۳۷۶ هم کارخانه کاغذ مازندران وارد عرصه تولید کاغذ شد. این کارخانه نیز در زمان آغاز به کار مجهز به تکنولوژی روز بود. اما امروزه ما نمیتوانیم در زمینه تولید با دنیا رقابت کنیم. اگر کارخانهای در هر دقیقه ۱۲۰۰ مترمربع تولید نداشته باشد، توجیه اقتصادی ندارد و کارخانههای ما به همین وضعیت دچار شدهاند.
شمال خوزستان تنها منطقهای که تولید کاغذ در آن صرفه اقتصادی دارد
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان در ادامه در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که «آیا تولید کاغذ در کشور به دلیل روند نابودی تدریجی جنگلها صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟» به تنها نقطه اقتصادی تولید کاغذ در کشور اشاره کرد و گفت: تنها نقطهای در کشور که تولید کاغذ در آن صرفه اقتصادی دارد شمال خوزستان است. در این منطقه سه رودخانه داریم و باگاس خودرو. بنابراین در زمینه آب و مواد اولیه یعنی باگاس تامین هستیم. متاسفانه به دلیل ضعف تولید کاغذ سالانه دو میلیون تن باگاس را به ناچار آتش میزنند.
شجاع اضافه کرد: باید کارخانه کاغذ مازندران هم بر پایه باگاس شکل میگرفت و نه خمیر کاغذ. وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی قول حمایت از تولید داخل را داده است. باید به کارخانه کاغذ مازندران نیز بستههای حمایتی بدهند. در دورههای قبل بارها برای حمایت از این کارخانه با وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت رایزنی و برنامهریزی شد، اما متاسفانه با تغییر وزرا بستههای حمایتی نیز به بایگانیها میروند. اما کارخانه کاغذ مازندران نیازمند بستههای حمایتی است. آنها حتی برای واردات برخی از مواد اولیه موردنیازشان مالیات میدهند که باید این مالیات را از دوش آنها برداشت.
این فعال صنعت تولید کاغذ در کشور افزود: تکنولوژی تولید و ماشین آلات کارخانهها بروز نیست به همین دلیل برخی کاغذهای تولید داخل کیفیت ندارند. البته این مشکل در حال برطرف شدن است. به عنوان مثال چندین سال پیش شرکت افست برای تولید کتابهای درسی بیش از ۱۲ ایراد از کاغذ تولیدی کارخانه مازندران گرفت، اما در حال حاضر این ایرادات به چهار مورد رسیده است و کاغذ این کارخانه تا ۸۰ درصد برای چاپ کتابهای درسی۷ استاندارد است. برای بهبود کیفیت کاغذهای تولید داخل، سرمایهگذار خصوصی باید وارد شود.
وی ادامه داد: ماشین آلات کارخانههای داخلی توان تولید کاغذ بالک را ندارند. این درصورتی است که در تمامی کشورهای پیشرفته یا در حال توسعه در صنعت چاپ و نشرشان از کاغذ بالک استفاده میکنند، چرا که هم سبکتر است و هم هنگام مطالعه چشم مخاطبان را اذیت نمیکند.
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از شهرداریهای کشور گفت: در همه جای دنیا شهرداریها حامیان اصلی برگزاری نمایشگاهها هستند و بویژه در زمینه تبلیغات کمک بسیاری به دست اندرکاران برگزاری نمایشگاههای مختلف میکنند. اما شهرداریها در ایران هنوز به این درک نرسیدهاند. در زمینه تبلیغات از ما هزینههای هنگفت طلب میکنند.
شجاع اضافه کرد: همچنین شهرداریها در همه کشورها در زمینه بسته بندی زبالهها نیز فعال هستند. در شهرهای توسعه یافته سطلهای زباله سلولزی از دیگر زبالهها جداست. اما ما در ایران به یک تک سطل برای همه زبالهها رسیدهایم. ما سالانه تا یک میلیون تن آخال یا کاغذهای بازیافتی را از این سطلهای زباله جمع آوری میکنیم که البته میکروب دارند و باید شستشو شوند. امیدوارم که شهرداریها در زمینه جداسازی این سطلها نیز به فرهنگ درستی برسند.
پنجمین نمایشگاه از نظر کیفی متمایز از دورههای گذشته است
امیدی در این نشست گفت: پنجمین دوره نمایشگاه تخصصی بینالمللی کاغذ، مقوا، کارتن، فرآوردههای سلولزی و ماشینآلات مربوطه از دوم تا پنجم ماه آینده (مرداد ۱۴۰۱) در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود. امسال در نمایشگاه نسبت به دورههای گذشته از نظر کیفی و کمی وضعیت متفاوتی را تجربه میکنیم. تا به این لحظه ۱۲۰ شرکت متقاضی حضور در نمایشگاه هستند در بخشهای مختلف.
وی افزود: نمایشگاه کاملاً تخصصی است و صددرصد مشارکت کنندگان مرتبط با موضوع نمایشگاه هستند. همچنین تا به این لحظه نیز حضور شرکتهایی چه در زمینه تولید کاغذ و چه در زمینه تولید ماشین آلات مربوطه از کشورهای چین، روسیه، هند و امارات در نمایشگاه قطعی و برنامه ریزی برای حضور هیاتهای تجاری از کشورهایی چون هندوستان، عراق، قزاقستان و… نیز انجام شده است. هم اکنون نیز مشغول رایزنی هستیم تا هیاتهای تجاری از چند کشور دیگر نیز در نمایشگاه حضور پیدا کنند.
امیدی ادامه داد: عموم تشکلهای صنفی از برگزاری نمایشگاه حمایت کردهاند از جمله انجمن واردکنندگان کاغذ و اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا و… اینجا لازم است که از شرکتهایی که در دوره گذشته نمایشگاه در شرایط کرونایی با پایداری حضورشان کمک کردند تا چراغ نمایشگاه روشن بماند، تشکر میکنم.
رییس پنجمین نمایشگاه تخصصی بینالمللی کاغذ، مقوا، کارتن و فرآوردههای سلولزی و ماشین آلات مربوطه، درباره برنامههای تدوین شده برای بالارفتن کیفیت برگزاری این نمایشگاه گفت: برنامههایی برای بالارفتن سطح کیفی نمایشگاه طراحی و تدوین شده است. تلاش داریم تا از نظر کمی آمار بازدیدکنندگان از این نمایشگاه افزایش چشمگیر پیدا کند و همچنین از نظر کیفی نیز در حد استانداردهای بینالمللی باشد. تیمی مامور شده تا در زمینه ارتباط بین بازدید کننده و مشارکت کننده در نمایشگاه عمل کند و این ارتباط دو طرفه را برای تبادل اطلاعات شکل دهد. بنابراین از همه کسانی که تمایل به بازدید از نمایشگاه را دارند خواهش میکنم که پیش از هر چیز به پایگاه اینترنتی نمایشگاه سر زده و اطلاعات کامل را از این پایگاه اخذ کنند.
امیدی از همه علاقهمندان به صنایع سلولزی و کاغذ که قصد سرمایهگذاری و مطالعه این حوزه را دارند برای بازدید از نمایشگاه دعوت کرد و ادامه داد: در این نمایشگاه قرار است چند شرکت از محصولات جدید خود رونمایی کنند. به طور کل رویکرد نمایشگاه بیان توانمندیها و دستاوردهاست برای صادرات و جلب سرمایه گذار و البته ورود تکنولوژیهای جدید این صنعت به کشور. با توجه به این رویکرد امیدوارم نمایشگاه کمک حال عملی شدن شعار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه خودکفایی در تولید کاغذ بویژه کاغذ تحریر باشد. امیدوارم وزاری محترم صنعت، معدن و تجارت و فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نمایشگاه حضور پیدا کرده و هم از نزدیک دستاوردهای این صنعت را مشاهده کنند و هم در گفتوگو با فعالان این عرصه با مشکلات تولید آشنا شوند.
وی افزود: در چهارم مرداد چهارمین همایش ملی دانش و نوآوری در صنعت چوب و کاغذ در سالن خلیج فارس برگزار میشود. همچنین در ادامه این نمایشگاه در ماههای آینده برنامههای دیگری را نیز خواهیم داشت. از جمله سومین همایش زنجیره سلولزی که در دهه فجر برگزار و در آن از پیشکسوتان این عرصه و کارآفرینان برتر تجلیل میشود.
افتخار میکنم که برای تولید کاغذ بسته بندی حتی یک دلار از کشور خارج نمیشود
علینقی اعظمی نیز در این نشست گفت: در حال حاضر کشور ما دیگر نیاز به واردات کاغذهای بسته بندی ندارد و تا ۹۰ درصد خود آن را تولید میکند. تولیدی که کیفیت آن روز به روز بهتر میشود. اکنون در این عرصه ۱۳۲ واحد کاغذسازی در این کشور داریم. از این بابت بسیار خوشحالم. من در حیطه کار خودم دوست ندارم که حتی یک دلار از کشور خارج شود.
وی افزود: کاغذ بسته بندی باید کرافتدار باشد. چند سال قبل بهره برداری از جنگلها ممنوع و برای دورههای به این مناطق تنفس داده شد. کاغذ بسته بندی نیاز به تنه درخت دارد. بنابراین صنعت بازیافت و گرفتن آخال رونق گرفت و مقداری هم خمیر کاغذ وارد شد. اکنون دیگر کاغذ با ۸۵ درصد خمیرکاغذ دیگر تولید نمیشود، اما بهرحال هم کاغذهای بسته بندی تولید داخل کیفیت مورد نیاز را دارند. امیدوارم هیچگاه محتاج واردات نشویم.
نظر شما